Fakta

I skräprapporten 2016 har Håll Sverige Rent samlat statistik och fakta kring nedskräpning på land och till havs. Syftet är att berätta om nedskräpningens omfattning, effekter samt var skräpet kommer ifrån. I rapporten går också att läsa om vad Sveriges invånare tycker om nedskräpning och varför människor egentligen skräpar ner. Skräprapporten kan du ladda ned som PDF här till höger >>

Vem skräpar ned och varför

Nedskräpning sker i alla åldrar, enligt en undersökning med djupintervjuer från 2015.Trots att många blivit mer miljömedvetna och både källsorterar och köper ekologisk mat, medger människor att man skräpar ner ibland. Dock är självinsikten begränsad – det är alltid någon annan som är den ”verklige nedskräparen”. Ett annat resultat av undersökningen är alla tycker att det är de som är yngre än en själv som skräpar ner – oavsett hur gammal man är. 

Vi gör som andra gör
Den ned­skräpning som vi ser är ett resultat av allt från vanor och värderingar till normer och kunskap. Beteendeforskning visar att människor gör som andra gör och att grupptryck och sociala normer spelar en stor roll för vad en människa väljer att göra. Om en plats redan är nedskräpad är det lättare att själv slänga skräp där. Att se någon annan slänga skräp eller plocka upp skräp påverkas oss. Vi anpassar oss efter vår omgivning och vad andra personer gör runt omkring oss.
 

Pressmaterial & filer

För mer information e-posta till projektets kommunikatör:
Anette Noack
anette.noack@gastrikeatervinnare.se
 
eller ring 026-17 29 24.